PRESENTACIÓ A LA SEU DE CCOO DE CONVERSACIONES CON MARGA SANZ

 

Conversaciones con Marga Sanz

Ahir de vesprada tingué lloc la presentació del llibre que recull les converses de la nostra coordinadora general d’EUPV, Marga Sanz, amb Ramir Reig, Antonio Montalbán i Glòria Marcos, anterior coordinadora d’EUPV, dos pesos pesats del moviment sindical (CCOO) i alhora militants històrics del PCE i PCPV. El llibre és un repàs a la història recent de la transició i l’assumpció de les llibertats democràtiques a través de la personalitat i figura de Marga Sanz; en efecte, com comentà Marius Amorós, es tracta de veure l’evolució històrica a través del prisma del compromís sindical i polític de la nostra coordinadora. El llibre, respon a allò que Saramago (cita inicial) considerava consciència. Davant del neoliberalisme, consciència. Nosaltres hi afegim una consideració tal volta ociosa: la lluita de classes continua, perquè per a nosaltres el concepte de consciència no té res a veure amb la moral catòlica sinó amb el materialisme filosòfic, Marx, Engels i els teòrics de l’anomenat Socialisme Científic.

La xerrada fou de veritat impressionant, fins i tot en airejar-se les contradiccions existents en la visió del sindicalisme a curt termini i la concepció política que, al nostre albir, ha de presidir un sindicat de classe. Qualsevol sindicat de classe que no entenga que li cal un partit que defenga les conquestes històriques del moviment obrer, és susceptible de trair la seua base social i permet la conquesta del poder per les forces reaccionàries; és a dir, la dreta.

Enllà de les anècdotes del llibre, hi ha una voluntat pedagògica i, com no, intencional: el lector o la lectora d’aquest text editat per la Fundació d’Estudis Polítics sota la direcció de Glòria Marcos, ha de saber que es tracta d’un text partidista, en el millor dels sentits. Marga Sanz mostra la seua biografia, primer, d’una comunista amb totes les contradiccions objectives (PCE, OPI, PCT, PCPE i, de volta, PCE i PCPV) i, en acabant el procés –incloent-hi ziga-zaga- d’Esquerra Unida amb els moviments rupturistes, sia Nova Esquerra, sia la traïció de les ex companyes de Compromís.

L’acte es perllongà fins l’hora de tancament del sindicat amb intervencions d’un públic que omplia el saó d’actes de CCOO. Sens dubte, reeixia la voluntat de mostrar la necessitat de reforçar electoralment EUPV per a neutralitzar la tendència al bipartidisme imperfecte en aquest moment de crisi.

I de manera incidental, hem d’agrair l’imatge triada per a la portada del llibre oferesca, junt a Marga Sanz, Ignaci Blanco i Amadeu Sanchís, la presència a la capçalera d’EUPV dels nostres dos companys de Mislata, Salvador García i Pere Bessó, representants de l’únic col·lectiu de la sensibilitat d’Esquerra i País que es mantingué fidel a la seua organització. Aqueix n’és el nostre orgull.

 

 

LEVANTE-EMV. Miércoles 02 de marzo de 2011

CONVERSANDO CON MARGA SANZ

Mario Amorós

Faltan menos de tres meses para que los valencianos decidamos en las urnas nuestro futuro político. Las elecciones del 22 de mayo se aproximan seguramente en el momento más difícil de la etapa autonómica, con una recesión que ha condenado al paro a más de medio millón de personas y con nuestras instituciones democráticas contaminadas gravemente por la corrupción. Pero tanto el durísimo impacto de la crisis capitalista en nuestra tierra como la corrupción no son males bíblicos, sino la consecuencia de la apuesta del Partido Popular por la exacerbación de un modelo de desarrollo basado en la especulación urbanística, la privatización de los servicios públicos y el despilfarro de los grandes eventos.

Al mismo tiempo, las políticas del partido socialista desde La Moncloa no favorecen una salida a la crisis desde la izquierda; al contrario, el Gobierno de Zapatero se ha arrodillado ante la voracidad de los grandes poderes financieros y en menos de un año, desde el fatídico 12 de mayo, ha emprendido la mayor agresión a los derechos conquistados por la clase obrera desde la transición (reforma laboral, reforma de las pensiones, recortes sociales, reducción del salario de los funcionarios…). Quienes ayer hablaban de «reformar» el capitalismo hoy aceptan que, una vez más, son las capas medias y populares las que deben pagar los efectos de la crisis. Es necesaria, por tanto, una alternativa a la derecha y a las políticas de derecha. Por su trayectoria coherente durante 25 años, por su movilización activa junto con los sindicatos de clase en la huelga general del 29 de septiembre, por sus propuestas sólidas y posibles para superar esta grave crisis económica, esta alternativa es Esquerra Unida en el País Valenciano e Izquierda Unida en el conjunto del Estado.

De todo ello hablamos ayer en la sede de Comisiones Obreras durante la presentación de nuestro libro Conversaciones con Marga Sanz. Esquerra Unida, el valor de la alternativa. A lo largo de sus 210 páginas, Marga Sanz, candidata de EUPV a la Presidencia de la Generalitat, dialoga, a partir de nuestras preguntas, con Antonio Montalbán (primer secretario general de CC OO-PV), Ramiro Reig (historiador de la economía) y Glòria Marcos (presidenta del Institut d´Estudis Polítics, editor del libro) sobre su trayectoria política, la situación del País Valenciano y las propuestas de Esquerra Unida.

Todos coincidimos con la cita de Saramago que da título al prólogo de Cayo Lara, coordinador general de IU: «La alternativa al neoliberalismo se llama conciencia». Esa conciencia que ha guiado la trayectoria política de Marga Sanz desde su participación en la lucha contra la dictadura como militante comunista y su militancia en la Federación de Enseñanza de Comisiones Obreras desde su constitución en 1978. Esa conciencia que exhorta a la ciudadanía valenciana a vencer la resignación y apostar por un futuro mejor para nuestro pueblo y nuestra tierra a partir del próximo 22 de mayo.

Anuncis

Quant a mislataroja

Informatiu digital independent i d'esquerres de Mislata
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s