EL LLIBRET DE FALLA DE FELIP BELLVER-MARE RÀFOLS-VERGE DELS DESEMPARATS MEREIX EL PREMI A LA CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA DEL VALENCIÀ

Un any més aprofitem l’avinentesa de les fetes josepines per a saludar l’aparició gaudiosa del llibret de falles de Felip Bellver-Mare Ràfols-Verge dels Desemparats. I una vegada més estimulem també el bon treball que mostra com un ver llibret és alguna cosa més que la imatge de la falla major i infantil, la foto de les reines amb la seua Cort o la relació de fallers o festers (i falleres o festeres), enllà de les pàgines de publicitat i propaganda. I un any més, al capdavall, reclamem que l’Ajuntament considere la nostra proposta programàtica per a premiar el millor llibret de falles. Ja sabem que Manuel Corredera és un populista no il·lustrat i que prefereix subvencionar activitats d’strippers ans que actes arrelats a la nostra cultura, la nostra història, llengua o folklore…

Si el proper mandat corporatiu hi ha capacitat d’influir o governar avancem que serà una realitat la nostra proposta i no sols hi haurà reconeixement honorífic sinó també baremació en positiu alhora de qualsevol consideració de col·laboració o conveni amb la falla que s’ho meresca. De moment avancem que aquest llibret mereix el Premi Especial a la Correcció Lingüística. Correcció que es prolonga en els versets que acompanyen els ninots de les dues falles. En això hem de agrair el treball escrupolós de Vicent Ballester, una de les ànimes maters de la grandesa valencianista d’aquesta falla.

Hem d’agrair, de més a més, i de bell començament, el tractament respectuós del llenguatge no sexista, la qual cosa mostra la finor i delicadesa de l’imaginari faller d’aquest col·lectiu en concret, però sobretot l’empenta decidida d’avançar en el reconeixement de les senyes d’identitat alhora que la sensibilitat cap a la perspectiva de gènere. Esbrinar el llibret de falla depara agradoses sorpreses com ara trobar-hi diverses col·laboracions que abasten aspectes de tota mena en referència a Mislata. Així, la referència històrica obligada a la figura del mislater Gregori Gea; pel que fa a la devoció popular, no s’està de comentar el miracle dels peixets, ben entroncat al llarg de la geografia, si més no, de la nostra comarca de l’Horta. La cultura, el folklore, l’animologia mostren el bon quefer de l’esmentat lletrista Vicent Ballester amb un raconet de frases fetes i refranys nostrats, però també, per exemple, el plaer de trobar la membrança de l’Any Enric Valor, figura inexcusable de les nostres Lletres, novel·lista i lexicògraf, gramàtic que pertany al llistat o rol dels grans, els considerats pares de la pàtria valenciana. Un article al voltant de la figura senyera de la pintura renaixentista valenciana, Joan de Joanes, o l’entrevista a Paco Sarro, l’excel·lent actor que dona vida al personatge Ferri, el de la mala llet i malcarat (però endolcit des de les seues noces) de la sèrie L’Alqueria Blanca, un autèntic boom davant d’allò que escassament provoca interès a Canal 9.

En definitiva, un llibret de falla que respon a les expectatives cada any millorades. Un llibret de falles que cal guardar i col·leccionar. És per això que rebem de bon grat la salutació del President, Xavier Aguilera, i li la tornem tot i fent-la extensiva a la seua Junta Directiva, falleres i fallers d’honor, comissions i, en definitiva, totes aquelles persones que fan possible el bon treball, fins i tot, sabent fer front i acarar les circumstàncies adverses.

Bones festes i endavant, amigues i amics!

(NOTA DE MR)

Anuncis

Quant a mislataroja

Informatiu digital independent i d'esquerres de Mislata
Aquesta entrada ha esta publicada en Cultura, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s